De wandelstok is doorgegeven

Wat hebben we weer een prachtige wandelweek achter de rug. Van 16 tot 19 mei werd in Woudenberg voor de 50ste keer de Avondvierdaagse georganiseerd. Dit jaar met ongeveer 900 deelnemers. De groepen van de basisscholen waren mooi herkenbaar aan hun shirts en liepen vier avonden als een kleurrijk lint door de gemeente.

De Woudenbergse Vierdaagse is niet compleet als Reinaerde niet meedoet en fijn dat jullie er ook dit jaar bij waren. Zelf was ik op de warmste avond van de partij en liep op woensdagavond gezellig met de Jan Ligthartschool mee. Ik kreeg de tweede helft gezelschap van Robert. Het laatste stuk viel niet mee voor hem en ook niet voor de kleine Sarah met haar zere voeten, maar met elkaar kwamen we terug bij De Camp.

Bij de 50ste Avondvierdaagse was er één deelnemer die voor de 50ste keer meeliep. Een goede reden om Sander Hendrikse extra in de bloemen te zetten en Fidelio speelde speciaal voor hem ´Lang zal hij leven´.

De organisatie van de Avondvierdaagse was 49 jaar lang in handen van Klaas Hoekstra onder de vlag van de Sticht Gooise Wandelsport Bond. De afgelopen 30 jaar was ook Jan Veldhuizen actief in de commissie. Zoals met veel vrijwilligerswerk is het vaak moeilijk om het stokje door te geven en net als bij een estafette is dat een spannend moment. Na het doorgeven van dit wandelstokje was er weer een geweldige Avondvierdaagse en het moment om Klaas en Jan namens alle inwoners met een Zilveren Speld hartelijk te danken voor al hun inzet.

Ik denk dat het organiseren van de Avondvierdaagse 50 jaar geleden heel wat makkelijker was dan nu met al die regels en voorschriften die in de vergunning van het evenement zijn vastgelegd. Je moet zorgen voor voldoende verkeersregelaars en een veegploeg voor de achtergelaten rommel. Vijftig jaar geleden produceerden de wandelaars nog niet die hoeveelheid afval van nu. Vooral een dreigende onweersbui geeft de organisatie veel hoofdbrekens. Weet u nog dat twee jaar geleden het defilé daarom werd afgelast?

Zo is vast veel meer veranderd, maar het wandelen is gebleven over de mooie Woudenbergse wegen van de gemeente, maar ook van particuliere (landgoed)eigenaren. Dat maakt het lopen hier speciaal. Fijn dat er weer nieuwe mensen hun schouders onder de organisatie hebben gezet. Ik wens hen weer vele vrijwilligers toe die de helpende hand uitsteken. En u weet: vele handen maken licht werk, ervaar zelf het plezier om als vrijwilliger deel uit te maken van zo'n mooie gebeurtenis.