De laatste dagen van het jaar

Maandag 19 december ging bij mij de wekker al om 6 uur. Samen met wethouder Gijs de Kruif ging ik om 7 uur met de politie op stap voor een controle van de fietsverlichting.

In samenwerking met de gemeente controleert de politie tijdens deze donkere dagen extra op fietsverlichting. Als die verlichting niet op orde is, volgt een boete. Om toch veilig verder te kunnen fietsen, krijg je van de gemeente een set fietsverlichting.

Ik wil graag zelf meemaken hoe dat is in het donker op de hoek van de Ekris en de Geerensteinselaan voor de politie, maar ook voor de fietsers. Voor een fietser zonder licht is het op dat moment vooral vervelend. Je wordt aangesproken door de politie, je gegevens worden opgeschreven en dat kost tijd. Maar de veiligheid van onze fietsers, meestal op weg naar school, is voor mij belangrijk. Beter dit ongemak dan een aanrijding!

Graag geef ik een compliment aan de jongens en meisjes uit Woudenberg voor de manier waarop zij de politie te woord stonden en natuurlijk aan de medewerkers van politie die op een vriendelijke, maar besliste manier uitleg gaven over de noodzaak van deze controle en de bekeuring die werd uitgeschreven.

's Middags zat ik in de klas bij groep 7 en 8 op de Griftschool, waar bureau Halt samen met de brandweer les over vuurwerk kwam geven. Die les zorgt ervoor dat alle jongens en meisjes in de groepen 8 van onze basisscholen nu de regels kennen: wie mag waar vuurwerk kopen, hoe laat mag je het afsteken en vooral de regel dat je met vuurwerk nooit overlast mag geven.

Dat is ook de gedachte achter de vuurwerkvrije zones in Woudenberg. Rond verzorgingshuizen en kerken hebben mensen daar hinder van. Dieren hebben een veel gevoeliger gehoor en dus meer last van knallen. Veel mensen hebben zoveel overlast van vuurwerk dat zij oud en nieuw in een vuurwerkvrij recreatiepark doorbrengen. Ook tijdens oud en nieuw vraag ik u rekening te houden met elkaar, zodat het plezier van de een niet de ergernis van de ander is. Op de Griftschool leerde ik dat het vuurwerk dat verkocht wordt bij supermarkten, dus buiten de tijden van de officiële vuurwerkverkoop categorie-1 vuurwerk is. Daarom wordt dat nu al veel afgestoken en dat mag. Maar ook voor dit vuurwerk geldt de gouden regel: je mag geen overlast bezorgen.

Ik kijk uit naar een feestelijke jaarwisseling en nodig u van harte uit op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente op maandag 2 januari vanaf 19.00 uur in De Camp.