Aan de slag met ´Groen aan de buurt´

In de week vol activiteiten rondom duurzaamheid kwamen woensdagavond 25 oktober inwoners naar Aaltje aan de Linie om met hulp van het Landschap Erfgoed Utrecht, het waterschap en de gemeente ideeën te verzamelen om zelf aan de slag te gaan met het groen in Woudenberg.Uiteindelijk kan dit uitgroeien tot een netwerk van inwoners die zelf aan het werk gaan met het groen en het landschap. Dan is het dus letterlijk ´aan de buurt´ hoe het groen eruit ziet.

Ik vond het een inspirerende avond met een uitkomst om van te dromen: veel inwoners willen zelf aan het werk met ´Groen aan de buurt´. Allemaal verschillende mensen komen met ideeën die vaak al goed bij elkaar aansluiten. Zo ontstaan nieuwe verbindingen.

SAAMHORIGHEID Een mooi voorbeeld is het idee om bewoners van Reinaerde in te zetten voor het groen in hun buurt, maar ook het benutten van de mogelijkheden op het terrein van De Heygraeff. Dat idee was er niet geweest zonder de aanwezigheid van de twee Reinaerde-mensen.

Ik zie in de uitvoering ook verbindingen in de buurten ontstaan. Samen iets aanpakken in je eigen omgeving geeft saamhorigheid en later ook eigenaarschap van het groen in je buurt. Dat gaat van klein tot groot: van bladkorf tot een klimbos bij het Henschotermeer.

De gemeente Woudenberg plaatst al jaren in oktober bladkorven op verschillende locaties. Op deze avond kwam er een verzoek voor een extra bladkorf en dat is inmiddels gehonoreerd.

INSECTENHHOTEL Ook kwamen er ideeën op tafel om de basisscholen bij het groen te betrekken door het maken van een insectenhotel voor in de eigen achtertuin. Een ander wil het groen gebruiken om te sporten en voor de jongeren een avontuurlijk parcours uit te zetten. Zo kom ik weer terug op alle duurzaamheidsactiviteiten, van dorpssoep tot matchbeurs, allemaal initiatieven vanuit de samenleving.

GELD De rol van de gemeente is ondersteunend. Bij de ´Groen aan de buurt´-aanpak is er begeleiding door een ´Groen aan de buurt´-team en er is direct geld beschikbaar: van de gemeente, het waterschap en de provincie Utrecht. Over een paar weken gaan we de ideeën naar de aanpak uitwerken en kunnen we aan de slag. Ik blijf graag betrokken bij deze 'handen uit de mouwen'-aanpak.