'112, daar pak je ook inbrekers mee'

Geen gezellig onderwerp deze keer in mijn column. Ik wil het met u hebben over woninginbraken. De wintertijd is ingegaan, de dagen worden weer korter. Tijdens deze ‘donkere dagen’ slaan inbrekers vaker hun slag.

Hoewel de cijfers over (pogingen tot) woninginbraken in Woudenberg een daling laten zien, is iedere inbraak er nog één te veel.

Een inbraak doet veel met uw gevoel van veiligheid. Een vreemde loopt rond in uw huis en zit aan uw spullen. Uw huis voelt niet als uw thuis en dat trek ik mij aan. Want als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor de veiligheid in het dorp.

Wat kunt u zelf doen? De komende maanden houdt de politie extra toezicht in de wijken. Maar naast de inzet van politie, vragen we ook uw aandacht voor woninginbraken.

BEWOONDE INDRUK Er zijn veel dingen die u zelf kunt doen om de kans op een inbraak te verkleinen. Zorg ervoor dat het lijkt alsof u aanwezig bent. Denk aan een bewoonde indruk van uw huis, met bijvoorbeeld tijdschakelaars voor het licht en post die uit het zicht is.

SNELLE BUIT Inbrekers gaan vaak voor een snelle buit. Daarom is belangrijk om uw woning goed te beveiligen. Hoe meer moeite inbrekers moeten doen om bij u binnen te komen, hoe sneller ze zullen opgeven.

U kunt samen met de mensen uit uw buurt bijdragen aan een prettige en veilige leefomgeving. U weet als inwoner het beste als er iets niet klopt in uw straat.

OP HETERDAAD Stel, er loopt iemand in uw straat die er niet thuis hoort of u ziet iemand bij het huis van uw buren en u weet dat zij niet thuis zijn. Dan is het belangrijk om 112 te bellen.

De politie kan dan snel ter plaatse komen en een inbraak voorkomen of de inbreker op heterdaad pakken.

WHATSAPP Maakt u in uw buurt al gebruik van een WhatsApp-groep? Zo maakt u slim gebruik van extra veel oren en ogen in uw directe leefomgeving en kunt u met elkaar zorgen voor een veilige buurt.

U kunt voor uw straat een WhatsApp-bordje aanvragen. Hierdoor is het voor de inbreker duidelijk dat er in uw straat extra oren en ogen actief zijn.

Laten we samen de schouders eronder zetten en inbrekers geen kans geven in Woudenberg.