´Oefenen door hulpdiensten is nodig´

Misschien is het u al eens opgevallen dat er opvallend veel door de politie met zwaailicht en sirenes door het dorp wordt gereden.

Ik werd er ook op aangesproken door een mevrouw die vroeg of dat zomaar mocht. Het leek wel op een spelletje. Op dat moment heb ik uitgelegd dat er toestemming moet zijn van de meldkamer om met sirene en zwaailicht te rijden.

Maar de vraag van die mevrouw vond ik heel terecht. Daarom heb ik navraag gedaan bij de politie. Daar werd bevestigd dat wij inderdaad vaker politieauto's zien rijden in en rondom Woudenberg.

Het is goed om een keer uit te leggen waarom dat gebeurt. In Leusden bevindt zich een oefenlocatie van de politie. Vanuit deze plek volgen nieuwe politiemedewerkers rijopleidingen om onder meer spoedritten (bij 112 meldingen) te leren rijden op verschillende wegen en onder diverse omstandigheden.

SPOEDRITTEN Om die reden passeren zij ook Woudenberg. Deze oefenritten vinden zowel met als zonder zwaailichten en sirenes plaats in een herkenbare politieauto. Hierin zit altijd een ervaren rij-instructeur die deze agenten begeleidt en traint om goed en veilig prio-1 - de spoedritten -, te leren rijden. De politie vertelt dat er ook bij oefenritten altijd toestemming moet zijn van de meldkamer.

Ook Defensie oefent geregeld in ons gebied. Dat wordt aangekondigd met een berichtje in ons gemeentenieuws. Van die oefeningen merk je vooral dat helikopters, vaak in een tweetal, boven onze gemeente hangen.

Elke dinsdagavond is het de vaste oefenavond van ons Woudenbergse brandweerkorps. Soms wordt op het terrein van de kazerne getraind of buiten de gemeente. Maar leegstaande gebouwen of woningen die bijna gesloopt worden, zijn ook mooie oefenobjecten. Dan kun je als inwoner ook wel eens schrikken als je opeens een hele verzameling brandweervoertuigen ziet staan.

De brandweer plaatst altijd grote borden om aan te geven dat het een oefening is, maar die je kun je over het hoofd zien. Zo was er pas voor de brandweer een unieke mogelijkheid om met een rieten kap van een sloopwoning te oefenen. Een speciaal rietbrandteam heeft in Utrecht materiaal en methodes ontwikkeld om een brand in een rieten kap te bestrijden.

VERTROUWEN Zelf ga ik graag kijken bij zo'n oefening, om mijn belangstelling en waardering te tonen voor onze hulpdiensten, die altijd voor ons klaar staan. Zo zie ik waar zij zich op voorbereiden. Dat geeft ook vertrouwen dat, als er een noodsituatie is, ik zeker weet dat er voor alle inwoners snel professionele hulp komt.