Podotherapeut van start in Scherpenzeel

Advertorial

SCHERPENZEEL Voet-, knie- en rugklachten… veel van deze klachten komen door problemen aan de voeten. Podotherapie kan in die gevallen de oplossing bieden, maar tot op heden zat er geen podotherapeut in Scherpenzeel. Sinds dit jaar is daar verandering in gekomen en zit podotherapeut Richard Kouwe gevestigd in het eerstelijnscentrum Het Foort in Scherpenzeel.

Kouwe heeft van jongs af aan al interesse in de zorg en geniet er van mensen te helpen. Na een paar jaar te hebben gewerkt in andere sectoren en drie maanden backpacken door Azie rondde hij in 2008 zijn vierjarige HBO-opleiding Podotherapie af. ,,In de eerste instantie ging mijn interesse uit naar geneeskunde en fysiotherapie, maar viavia kwam ik in aanraking met podotherapie. Dit sprak mij direct aan, mede vanwege het technische aspect. Daarnaast zijn de voeten dé basis van het bewegingsapparaat en word je opgeleid als specialist in alle voetgerelateerde klachten", aldus Kouwe.

,,,Sinds het afronden van mijn opleiding werk ik bij Podotherapie Eemland in Amersfoort, maar heb ik altijd de wens gehad om een eigen praktijk hebben. In Scherpenzeel zat tot op heden geen podotherapeut. Nu hoeven mensen niet meer zo ver te rijden en is het zorgaanbod nog completer." De 32-jarige therapeut is dan ook erg trots op zijn 'eigen' praktijk in Het Foort.

KLACHTEN Als podotherapeut behandelt Kouwe klachten die voortvloeien uit een verkeerd functioneren van de voeten. ,,Hieronder vallen bijvoorbeeld klachten aan de voeten, enkels, benen, knieën, heupen en de rug", aldus Kouwe, die aangeeft dat bij een goede behandeling veel klachten verholpen kunnen worden. ,,Klachten die ik behandel zijn vaak een disbalans in de belasting en belastbaarheid, waaruit overbelasting ontstaat. Bij jongeren zie je dat vaak tijdens of na het sporten. Bij ouderen verlaagd artrose de belastbaarheid en bij diabeten speelt juist preventie een zeer belangrijke rol."

Om ruim de tijd te kunnen nemen voor iedereen plant Kouwe standaard een uur in voor de eerste afspraak. ,,Zo kunnen wij in alle rust kijken wat de klachten zijn en wat de oorzaak hiervan is."

Vaak zijn de klachten te behandelen met op maat gemaakte zolen. ,,Met het 3D CAD-CAM systeem kan ik de podotherapeutische zolen nauwkeurig digitaal aanmeten en handmatig fabriceren. Maar ook andere vormen zoals orthesen, tapings, vilttherapieën en nagelbeugels kunnen op maat worden gemaakt", aldus Kouwe, die over een eigen werkplaats beschikt en wil laten zien dat hij alles écht zelf maakt. ,,Maar naast de hulpmiddelen zijn ook adviezen om beter te bewegen van grote waarde om klachten te verminderen."

PRAKTIJK Wilt u meer informatie? Kijk dan op podotherapiekouwe.nl of bel naar 06 4100 1615. Kouwe is op dinsdag en vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur aanwezig in Het Foort, Vijverlaan 4Q in Scherpenzeel (1e verdieping, ruimte 1.19).