• De brandweer van Woudenberg verwijdert een omgewaaide boom op de Willem de Zwijgerlaan.

    Brandweer Woudenberg

Boom omgewaaid op Willem de Zwijgerlaan in Woudenberg

WOUDENBERG De brandweer van Woudenberg heeft zondagavond een omgewaaide boom verwijderd van de Willem de Zwijgerlaan.Dat meld de brandweer op Facebook. Winterstorm Ciara bereikte vanaf 20.00 uur haar hoogtepunt boven Midden-Nederland. De Woudenbergse brandweer moest rond die tijd eerst naar de Burgwal omdat de verlichting van een lantaarnpaal was afgewaaid. Nadat die sitiuatie door de brandweer was veiliggestgeld, kon zij meteen door naar de Willem de Zwijgerlaan voor een boom over de weg.

De brandweer van Woudenberg werd eerder de avond, kort na 19.15 uur al gealarmeerd door een automatisch brandalarm op de Stationsweg Oost. Die melding had niets te maken met de winterstorm.

Het hoogtepunt van de zware storm duurt tot 23.00 uur. In de provincies Utrecht en Gelderland geldt code oranje. De ANWB roept op om vandaag niet de weg op te gaan. 

De buienlijn trekt komende uren van noordwest naar zuidoost over het land. Landinwaarts is de windkracht voor de buienlijn uit 6-7 Bft. met windstoten van 80-100 km/uur. Tijdens de passage van de buienlijn haalt de wind ineens heel hard uit met windstoten van 120 tot mogelijk 130 km/uur. Juist deze plotselinge snelheidstoename zal veel schade veroorzaken. Nadat de buienlijn is gepasseerd luwt de wind. Dit gebeurt rond middernacht als laatste in Limburg.

Door de stormschade die al is ontstaan en ook in de komende uren nog zal ontstaan moet rekening gehouden worden met een zware maandagochtendspits. Bomen kunnen omwaaien en op het spoor terecht komen