• Gerwout Lamberink

´Meer betrokken bij je dorp´

WOUDENBERG Bij allerlei gelegenheden in het dorp zien Woudenbergers hun Eierhoogheden in feestelijke jurken en mooi gekapt verschijnen. De Stichting Haantjesdag zoekt ook voor volgend jaar weer twee hoogheden. Grote vraag is dan ook wat die Eierkoningin en Eierprinses zoal doen.

 

Elk jaar worden in juni twee meisjes tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis en in bijzijn van hun familie en vrienden gekroond tot Eierkoningin en Eierprinses. De vorige hoogheden worden dan ontkroond. In de maanden voorafgaand aan die kroning zijn de jurken uitgezocht, gemaakt en gepast, make-up en kapsels zijn uitgeprobeerd en er is een echte fotoshoot geweest. Er wordt zoveel mogelijk geheim gehouden wie de nieuwe hoogheden zijn.

 

FENOMEEN Voorzitter Agnès Peters-van Cruijningen van de Stichting Haantjesdag: ,,Woudenberg kent al meer dan 25 jaar het fenomeen 'Eierhoogheden' omdat in Woudenberg vroeger eieren werden verhandeld in de Eierhal. Op deze plaats staat overigens nu MFC de Schans. In andere plaatsen is er een Heidekoningin of een Bloemenkoningin. De Eierhoogheden bezoeken, altijd onder begeleiding van een van onze bestuursleden, organisaties, instellingen en evenementen en vertegenwoordigen en promoten Woudenberg bij festiviteiten in en buiten het dorp zoals Haantjesdag, de intocht van de Avondvierdaagse, Truckersdag, de Florijnloop, de Sinterklaasintocht, lampionoptocht, DES zomer-en kerstmarkt, Shantyfestival, kermis, NL Doet maar ook het Kersenfestival in Cothen, het Bloemencorso's in Leersum en Voorthuizen en de kroningen van andere hoogheden in de regio. Zij zijn het stralende middelpunt van Haantjesdag. Allerlei lokale activiteiten zoals prijsuitreikingen, sponsorlopen, muziekuitvoeringen, fancy fairs, opening van winkels of bedrijven kunnen ze met hun representatieve aanwezigheid opluisteren mits dat mogelijk is in een chique jurk."

 

VRIENDINNEN De voorzitter vervolgt: ,,De aanwezigheid van de Eierhoogheden zorgt voor een goede PR. Als Stichting Haantjesdag zoeken we altijd een koppel jonge dames van 18 jaar of ouder die elkaar goed kennen omdat ze een jaar lang samen op moeten trekken. De meisjes mogen zelf het model van de jurken kiezen maar de kleur wordt in overleg vastgesteld omdat die moet harmoniëren met de jurken van de hoogheden uit Voorthuizen, Leersum, Cothen en Ede vanwege de vele gezamenlijke activiteiten."

 

HEEL BIJZONDER Daphne van Piggelen, de Eierkoningin van 2012/2013 verwoordde het zo: ,,'s Morgens waren we nog gewone meisjes en na de kroning wachtte een leven met veel gezelligheid, zwaaien, lachen en op de foto gaan."

 

Marije van der Lee die in 2016 tot Eierprinses gekroond werd: ,,Elk jaar liep ik over Haantjesdag en keek ik naar de hoogheden. Nu mag ik zelf Eierprinses zijn. Het is heel bijzonder om op deze manier nog meer bij het dorp waar je woont betrokken te worden. Je komt op bekende plekken waar je anders nooit zou komen, leert van alles, ontmoet veel mensen, de contacten met de andere hoogheden zijn erg leuk, je leert beter in het openbaar spreken en doet ervaringen op die je kunt gebruiken bij verdere toekomstplannen. Je krijgt er veel meer zelfvertrouwen van."

 

Belangstellenden kunnen contact opnemen met Agnès Peters-van Cruijningen: cruijningen@hotmail.com of haantjesdag@haantjesdag.nl