• Edward Doelman

EK-kriebels in Woudenberg: Sportpark De Grift is uitvalsbasis van Schots damesteam

WOUDENBERG Zondag gaat de bal rollen op het hoofdveld van De Grift. Dan werken de Schotse dames, die verblijven in hotel Kerkebosch in Zeist, zich voor het eerst in Woudenberg in het zweet. In totaal staan er minstens zes trainingen op het programma met aansluitend diverse malen een persconferentie.

Wat kunnen Van Raay en Vermeulen ervan verwachten? Is er een Schotse invasie van supporters? Is de bestuurskamer groot genoeg voor de persconferenties of moet de halve kantine ervoor gebruikt worden? Ze weten het simpelweg niet. ,,Het is voor ons ook moeilijk om in te schatten hoeveel pers en publiek erop af komen. Maar met een paar man hebben we binnen mum van tijd met tafels en stoelen een persconferentie-opstelling gecreëerd. Je moet ook kunnen improviseren", benadrukt Vermeulen.

VISITEKAARTJE Hij is namens Woudenberg het aanspreekpunt voor het Schotse damesteam en het organisatiecomité van de KNVB en UEFA. Vermeulen kent De Grift van haver tot gort. Hij is secretaris van Beheer Sportpark De Grift, de stichting die voor gebruikers als de voetbalvereniging en korfbalvereniging belast is met het beheer en onderhoud van het sportpark. Vermeulen vindt het mooi dat Woudenberg zich beschikbaar heeft gesteld als uitvalsbasis voor een EK-deelnemer. ,,Ik denk dat dit goed voor de club is. Onderdeel zijn van dit evenement; een mooier visitekaartje is er bijna niet."

Clubvoorzitter Van Raay beaamt die conclusie. ,,Dit is goed voor de uitstraling van de club. Bovendien beschikken we ook over een mooie accommodatie, waar we best wel trots op mogen zijn. Dat dragen we graag uit." Die veronderstelling werd de voorbije weken ook bevestigd door inspecties van onder meer het veld en de accommodatie. ,,Degene die bij de KNVB in de Eredivisie ook verantwoordelijk is voor het keuren van de velden, is hier meerdere keren langs geweest. Ons veld is dik in orde, met dank ook aan Joop Morren en Willem Termaaten, de grasexperts binnen onze club."

 

25 MILLIMETER Aan de preparatie van het gras is dan ook veel tijd besteed. Na het U14-toernooi in het laatste weekend van mei is niet meer gespeeld of getraind op het hoofdveld. Direct werd er ingezaaid, terwijl het strafschopgebied nieuwe plaggen zijn gelegd. ,,Zo heeft het gras zeker zes weken de tijd gekregen om te groeien." Het resultaat is ernaar: het hoofdveld van De Grift ligt er voor het oog schitterend bij. ,,Conform de wensen van de UEFA zal er getraind worden op gras dat een lengte heeft van 25 millimeter. Straks wordt het gras iedere dag gemaaid, mocht dat nodig zijn."

Ook in andere opzichten wordt al snel duidelijk dat het EK onder de vlag van de UEFA plaatsvindt. Op last van de Europese voetbalbond moeten alle sponsorborden en -doeken komende week nog afgeplakt worden. Dit is één van de laatste voorbereidingen voor de ontvangst van het Schotse dameselftal, dat zich voor het eerst heeft gekwalificeerd voor het EK. De tegenstanders waar de Schotse vrouwen op stuiten zijn Engeland, Portugal en Spanje. De aanloop naar de wedstrijden is als volgt: twee dagen wordt er getraind in Woudenberg, de dag voor de wedstrijd in het stadion. Zo is De Grift tenminste zes dagen de uitvalsbasis voor de Schotse dames. Mogelijk duurt dit zelfs langer.

 

Eerder dit jaar nam een afvaardiging van het Schotse damesteam zelf al polshoogte. ,,De landen konden zelf een voorkeur uitspreken voor een trainingsaccommodatie en hotel. Schotland heeft de keuze gemaakt op basis van een brochure die is vervaardigd. Pas daarna kwamen ze kijken." Wel kwam IJsland voor die keuze al over de vloer in Woudenberg. ,,We gingen er daarom min of meer vanuit dat het IJsland zou worden. Maar de Schotse vrouwen zijn natuurlijk net zo welkom."

Tijdens het eerste bezoek van de Schotse teammanager konden Van Raay en Vermeulen al rekenen op veel enthousiasme. ,,We beschikken ook over een videosysteem, waarmee we onze eigen spelers kunnen volgen en wedstrijden mee analyseren. Het Schotse team gaat daar waarschijnlijk ook gebruik van maken."

 

PROGRAMMA Zondag om 11.00 uur begint op De Grift het EK vrouwenvoetbal. Dan vindt een persconferentie plaats, waarna de training om 11.45 uur start. Kijk op www.vvwoudenberg.nl voor het volledige programma.