• Foto: Henny Jansen/BDU

SP: 'Nieuw busplan Syntus is voor Woudenberg een verschraling'

WOUDENBERG De Socialistische Partij (SP) Leusden, die zich ook inzet in Woudenberg, gaat actievoeren tegen de nieuwe busvervoerplannen van busmaatschappij Syntus in en rond Woudenberg. De partij hoort veel positieve reacties rond de nieuwe vervoerder in de provincie Utrecht, maar ziet juist een verschraling van het aanbod in het openbaar vervoer. ,,Daarom gaan we op maandag 4 april inspreken en actievoeren bij de provincie'', aldus de partij in een persbericht.

De ergernis van de SP draait met name om de buslijnen 80 en X80. ,,De stelling van Syntus, dat er meer vervoersmogelijkheden voor Woudenberg komen is onjuist", vindt de SP. ,,Op de website van Syntus valt te lezen: 'De route van bus 80 en X80 springt in het oog. Bus X80 rijdt in Leusden van maandag tot en met vrijdag overdag een snellere route. Wel zo handig als u extra snel naar Amersfoort wilt'. Maar bus 83 rijdt nu al de 'snellere' route. Deze lijn wordt opgeheven. De frequentie van bus 80 wordt gehalveerd. X80 wordt dus geen aanvulling, maar een handhaving van de frequentie via een minder uitgebreide route'', meent de SP.

,,Bus 82 rijdt ook al de 'snellere' route en die gaat straks alleen op weekdagen rijden. Die laatste wijziging zorgt er ook voor dat de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Zeist in het weekend niet bereikbaar zijn. Bus 81 gaat helemaal verdwijnen. Hierdoor is het straks niet meer mogelijk om zorgcentrum De Heygraeff met de bus te bereiken en ook het Henschotermeer, de verschillende campings en heel Woudenberg-West vallen straks buiten het bereik van het OV. Vanwege het karakter van de Regiotaxi is het gebruik daarvan voor deze reizigers geen aanvaardbaar alternatief voor de SP en aansluiting op de bus bij halte 'De Poort' in Woudenberg wordt ondoenlijk.''

Voor het Henschotermeer heeft Syntus toegezegd een 'nader te bepalen' oplossing te realiseren voor de zomerperiode. ,,SP Leusden kan zich hierbij niet aan de gedachte onttrekken dat winstmaximalisatie als uitgangspunt wordt toegepast en niet een zo goed mogelijk OV.''

Als het aan de Leusdense socialisten ligt moet de marktwerking in het openbaar vervoer tegengegaan worden. Niet concurrentie, maar goede samenwerking, is volgens de SP de beste manier om goed openbaar vervoer te organiseren. Leden van de partij gaan de komende tijd de wijken in om met bewoners te spreken over het nieuwe vervoersplan.