Nieuwe Hoogvliet wordt blikvanger

WOUDENBERG Omwonenden, politici en andere geïnteresseerden kwamen vorige week in groten getale naar de inloopavond voor de presentatie van het nieuwbouwplan van Hoogvliet aan de Kop van de Spoorzone. De duurzame uitstraling en de inventieve manier waarop de parkeerproblematiek is opgelost, oogstten positieve reacties.

Joke van der Heide

Voor de architect, de heer De Vries van Kolpa Architecten, was de hoge parkeerdruk en de prominente plaats direct aan de N224 een belangrijk uitgangspunt. ,,Wij wilden niet dat het een parkeerveld met auto's zou worden. Niet voor de omwonenden, maar ook niet gezien de plaats die het gebouw inneemt in de omgeving. De Kop van de Spoorzone vormt de schakel tussen de groene uitbreidingswijk van Woudenberg Oost en het zakelijke bedrijventerrein." Het pand is zo ontworpen dat de auto's van de bezoekers niet zichtbaar zijn. Op het dak van het pand zijn honderd parkeerplaatsen. Deze zijn onttrokken aan het zicht door een wand van 1.20 meter. Achter het pand, niet zichtbaar vanaf de voorzijde, zijn nog eens vierentachtig parkeerplaatsen. Parkeren op het dak is ook duurzaam door dubbel grondgebruik. Door de inpandige laad- en losruimte hebben omwonenden geen last van de bevoorrading.

ENTREE In de Structuurvisie wordt aangegeven dat de Kop van Spoorzone het entree van het dorp vormt. De architect kreeg dan ook van Woudenberg Vastgoed BV en Hoogvliet Beheer de opdracht om een hoogwaardige en duurzame blikvanger te ontwerpen. ,,Wij wilden geen standaard supermarkt, geen vierkante doos met weinig uitstraling en zijn blij met het ontwerp. Naast dat het functioneel klopt, vinden wij het belangrijk dat het ook in de omgeving past. Het sluit mooi aan bij het hoekige ontwerp van de Silo", vertelt de heer Schreuder van Hoogvliet. De Vries vult aan: ,,Het ontwerp van een supermarkt vraagt stedenbouwkundig extra aandacht. Het gaat om een vrijstaand pand dat slechts aan één kant wordt opengemaakt. Voor de duurzaamheid en hoogwaardige uitstraling hebben wij van de dichte gevels 'groene, levende gevels' gemaakt, waar mogelijk afgewisseld met glas. Verder wordt het pand opgetrokken in metselwerk passend in omgeving."

ENTHOUSIAST De Vries licht ook de andere duurzame elementen toe. Zoals de ruime opzet van het plan met aan de voorzijde een groenstrook van twintig meter met een grote vijverpartij, waarin het pand weerspiegeld wordt en de stijlvolle bedrijfsvermelding van Hoogvliet. Dit wordt geen bord bovenaan het pand, maar is verwerkt in de gevel aan de voorzijde. Schreuder vertelde dat de welstandscommissie positief was. Ook één van de omwonenden reageerde enthousiast. Zij woont tegenover de Kop van de Spoorzone en was vooraf sceptisch over de komst van een supermarkt voor haar deur. Maar dit plan vond zij heel mooi. Voor Woudenberg Vastgoed BV en Hoogvliet Beheer was dit precies de reden voor het houden van de inloopavond. Zij zijn benieuwd naar wat de buurt van het plan vindt. Dat is belangrijk voor het vervolgtraject, wanneer het plan in januari in procedure gaat.