• het Koningsspelen lied 'Hupsakee!

    Hannie Lamberink
  • Groep 1 en 4 van de Jan Ligthartschool die komende zomer gesloopt wordt, deden spelletjes op het schoolplein

    Hannie Lamberink
  • Sjaak en Steven in actie als 'voordansers'

    Hannie Lamberink

Koor van 900 zingt 'Hupsakee!'

WOUDENBERG In Woudenberg waren vrijdag 900 kinderen van groep 4 tot en met 8 van alle basisscholen actief aan het sporten op de sportvelden, de tennisbaan van 't Schilt, sporthal de Camp en in de Treek. Dit in het kader van de Koningsspelen, die sinds 2013 voorafgaan aan Koningsdag. Dit sportief Oranjefeest voor alle kinderen in Nederland en het Caribisch deel van het koninkrijk is goed voor een deelname van ruim 1 miljoen kinderen en 5000 basisscholen.

Door Hannie Lamberink

SNO EN BUURTCOACHES De organisatie in Woudenberg was in handen van SNO en sportbuurtcoaches Jonathan Riezebosch, Sjaak Termaten, Sjoerd Versteeg en Tom de Greef. Zij werden ondersteund door 50 studenten van de MBO Sportacademie in Amersfoort. De groepen 1 tot en met 4 deden spelletjes op hun eigen scholen. Burgemeester Cnossen en de beide wethouders kwamen een kijkje nemen op de sportvelden en waren ook bij de officiële opening: met zijn allen werd op het korfbalveld het koningsspelenlied 'Hupsakee!' van 'Kinderen voor kinderen' gezongen en gedanst. Sjaak en 4ejaars student Steven deden het samen met een stel kinderen enthousiast voor op de tafels op het terras. Pieter de Kruif vond dat niet alleen de sportbuurtcoaches een applaus verdienden maar ook elk kind, want elk kind maakt deel uit van het Koningsfeest.

Na het lied waaierden de kinderen uit over de 8 verschillende sportonderdelen. Bij elk onderdeel (tennis, hardlopen, voetbal, korfbal, volleybal, dodgebal, kickbal) had een 2e jaars student de leiding en assisteerden 5 eerstejaarsstudenten als scheidsrechters. Hun leraren kwamen hen beoordelen.

KONINGSRUN Bussen van van Mill Tours vervoerden de kinderen naar het startpunt van de koningsrun op de Vieweg. Onderweg moesten puzzels opgelost worden en de finish was bij theehuis Eldorado. Sjaak Termaaten: ,,Dit is echt het grootste evenement dat we doen. Jonathan doet het regelwerk, Sjoerd is creatief en bedenkt veel en ik voer het uit. We kregen dit keer hulp van eindexamenstudent Steven. Nu iedereen lekker ontspannen samen aan het sporten is in het zonnetje is dat prachtig. Het aspect van 'winnen' hebben we er op verzoek uitgehaald. Sportiviteit, respect, samenwerken en de kleur oranje staan deze dag centraal! Alle kinderen mochten van te voren 2 onderdelen kiezen die ze wilden doen in de beide spelrondes. Dat is veel werk om uit te zoeken maar zo heeft iedereen meer plezier."

MOTIVEREN In de pauze verzorgt elke school bij een eigen kraampje drinken en wat lekkers voor de eigen leerlingen. Steven: ,,Ik hoop dat ik het enthousiasme van SNO kan overnemen. Zo motiveer je kinderen om te bewegen"

MEEGENIETEN nDe landelijke Koningsspelen zijn bedacht door Richard Kraijcek voor de feestelijkheden rond de inhuldiging van de koning in 2013 om zo bij te dragen aan een sportieve en gezonde samenleving. Ze worden elk jaar gehouden op de vrijdag voorafgaand aan Koningsdag. Burgemeester Cnossen: ,,Het is voor het eerst dat de lintjesregen niet samenvalt met de spelen zodat ik eindelijk eens hier kan komen kijken en meegenieten".

In veel plaatsen organiseren scholen de spelen met behulp van de Kraijcek Foundation en de Cruijff Foundation, maar in Woudenberg doen de sportbuurtcoaches dat. Scholen mogen zelf kiezen of ze meedoen.

Meer informatie: www.itssnotime.nl of info@sbcwoudenberg.nl