• Jeanine Schaling

Kom Erbij Festival: 'Meer bij elkaar betrokken zijn'

WOUDENBERG De Coalitie Erbij Woudenberg organiseert activiteiten om mensen met elkaar in contact te brengen. Via deze activiteiten kunnen zij nieuwe sociale contacten op doen of bestaande contacten versterken. Het Kom Erbij Festival van 22 tot en met 29 september is bij uitstek geschikt hiervoor.

Joke van der Heide

 

SAMEN In ons land zijn er meer dan 1 miljoen mensen die te maken hebben met eenzaamheid. Voorzitter van de Coalitie Erbij Woudenberg, Jeanine Schaling, legt uit dat het iets is wat iedereen kan overkomen. Ze vindt het belangrijk om daar open voor te staan en mensen welkom te heten op allerlei activiteiten. Op deze activiteiten wil zij geen taboesticker plakken. ,,Het gaat ons om gezellig met elkaar dingen te doen, zoals bijvoorbeeld Samen op Zondag. Een laagdrempelige activiteit, die in september al twee jaar lang één keer in de maand wordt georganiseerd op zondagmiddag in het Cultuurhuis."

 

TAFELEN Dat geldt ook voor het Kom Erbij Festival met dit jaar opnieuw een gevarieerd programma. Op 26 september wordt van 17.00 tot 20.00 uur Samen Tafelen in De voorhof georganiseerd. ,,Vorig jaar was dit een groot succes. Mensen vinden het leuk en pakken even je hand vast om duidelijk te maken hoe ze genieten", vertelt Jeanine enthousiast. Vorig jaar was er een Chinees buffet. Dit jaar is het nog een verrassing. De kosten zijn 5 euro. Deelnemers kunnen zich voor 19 september opgeven bij Jeanine Schaling, telefoonnummer 033-2863373. ,,Vorig jaar waren wij met 65 gasten helemaal vol. Wacht niet te lang met opgeven", adviseert Jeanine.

 

HIGH TEA De tweede activiteit is een High Tea in Groenewoude op 28 september. ,,Wij doen dit bewust op deze locatie, zodat ook mensen van Groenewoude kunnen aanschuiven", licht zij toe. De high tea is van 14.30 tot 16.30 uur, de kosten zijn 3,50 euro en opgeven kan telefonisch tot 21 september, wederom via Jeanine Schaling. Naast deze activiteiten regelt de SWO op 22 september van 14.00 tot 17.00 uur een ouderenmiddag Indoor Boerengolf bij de Weistaar. De kosten zijn 7,50 euro. Opgeven en betalen kan op 12 september tussen 15.00 en 16.00 uur bij het SWO kantoor De Schans. Op 27 september organiseert SWO om 19.00 uur een gratis modeshow in De Schans.

 

BETROKKENHEID Dit jaar verstrekte de landelijke coalitie voor het eerst geen geld meer aan de gemeenten die deelnemen aan het Kom erbij Festival. ,,Wij moesten het geld ergens anders vandaan halen. Binnen Woudenberg is de betrokkenheid van bedrijven, middenstand en particulieren gelukkig heel erg groot en wij kregen de sponsoring rond, overigens zonder gemeentelijke subsidie.  Als Woudenberg niet de portemonnee had gepakt, hadden wij niets kunnen doen", benadrukt Jeanine. Speciaal wil zij Legemaat van Elst BV als hoofdsponsor en AH bedanken. AH sponsort tevens iedere maand Samen op Zondag in natura.Wanneer Jeanine terugkijkt, concludeert zij dat de Coalitie Erbij de afgelopen jaren echt iets bereikt heeft. ,,Je bent alleen nooit klaar. Wij hebben geen einddoel. Er zijn altijd nieuwe mensen die wij een gezellige bijeenkomst kunnen bieden."