Tessa de Loo was te gast in Woudenberg. Ze sprak onder meer over haar nieuwste boek 'De stad in je hoofd'.
Tessa de Loo was te gast in Woudenberg. Ze sprak onder meer over haar nieuwste boek 'De stad in je hoofd'. Rotary Club Scherpenzeel-Woudenberg

Tessa de Loo op Schrijversavond in Schimmel 1885 levert boeiende avond op voor bezoekers

22 maart 2024 om 15:04 Activiteiten

WOUDENBERG In het kader van de Boekenweek was schrijfster Tessa de Loo maandag 18 maart te gast op de jaarlijkse Schrijversavond bij Schimmel 1885 in Woudenberg. De 17de editie van dit evenement werd zoals gebruikelijk georganiseerd door de Bibliotheken van Scherpenzeel en Woudenberg en de Rotary Club Scherpenzeel-Woudenberg. Tessa werd geïnterviewd over haar nieuwste boek ‘De stad in je hoofd’ en haar schrijverschap. De 130 aanwezigen konden volop genieten van haar verhalen en kregen ruimschoots gelegenheid vragen te stellen.

Tessa werd vakkundig geïnterviewd door Elske van de Fliert van de Rotary Club. Zij gingen uitgebreid in op de totstandkoming van het boek ‘De stad in je hoofd’. De gemeente Nijmegen vraagt bekende auteurs een boek te schrijven waarin deze stad een prominente rol speelt. Tessa nam deze uitdaging aan en besloot al snel waar het over moest gaan: de geschiedenis die verloren gaat.

(Vergis)bombardement Amerikanen

In het boek volgen we Twan. Op achtjarige leeftijd verliest hij zijn familie wanneer de bovenstad van Nijmegen in 1944 wordt verwoest bij een (vergis)bombardement door de Amerikanen. Hij gaat bij een tante in de armoedige benedenstad wonen, en volwassen geworden koopt hij daar een huis en restaureert het eigenhandig met veel liefde. Maar dan besluit het stadsbestuur dat de inmiddels vervallen benedenstad gesloopt moet worden. Zo loopt het letterlijk afbreken van de geschiedenis van de stad als een rode draad door het boek. Maar er zijn meer lagen en thema’s, zoals het omgaan met traumas, en hoe moeilijk het is zoveel leed te verwerken als dat door je bevrijders wordt veroorzaakt.

Historische details

In de onderzoeksfase van het boek sprak Tessa met vele Nijmegenaren en woonde zelfs een tijdje in een prachtig 17e eeuws pand in de benedenstad. De persoonlijke, vaak sappige verhalen over het vroegere leven in de stad verwerkte zij tot belevenissen van de hoofdpersonen in het boek. Zo kon zij zorgen dat de historische details kloppen. Ook verweefde zij herinneringen uit haar eigen jeugd, zoals het wonder van de eerste supermarkt in de stad, en het stugge leven op de Brabantse hei als Twan daar een tijdje naar toe moet vluchten.

Boeiende avond

Vele aanwezigen bleken het boek al gelezen te hebben en door de verhalen van Tessa ging het nog veel meer leven. In de pauze stonden lange rijen bij de tafel waar de schrijfster boeken signeerde en de stand waar Boekhandel van Lunteren werken van haar verkocht. De organisatie kreeg na afloop veel complimenten voor een boeiende avond.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie