• Hannie Lamberink-van de Veen

´Voor anderen bewegen gezond voor jezelf´

WOUDENBERG Janneke Henzen-Koop uit Woudenberg gaat van 4 september tot en met 1 oktober voor de tweede keer meedoen aan Steptember. Hierbij wil ze dagelijks 10.000 stappen zetten voor een goed doel: onderzoek naar Cerebrale Parese (CP). Met een speciale stappenteller houdt ze dit bij.

Steptember is een wereldwijde actie die in Australië gestart is en die in Nederland elk jaar door de BOSK wordt georganiseerd. Professor Erik Scherder en Wouter Bos zijn hierbij betrokken. Zij kiezen elk jaar een ander thema. Dit jaar is dat het effect van muziek. Het geld van de actie wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek, lotgenotencontact en voorlichting, zoals de starterskit. Cerebrale Parese is een houding-en bewegingsstoornis die veroorzaakt wordt door een aangeboren hersenbeschadiging. CP is in Nederland de meest voorkomende oorzaak van motorische beperkingen bij kinderen: bijna de helft van alle kinderen in de kinderrevalidatie heeft CP.  Elke dag wordt er een kind met CP geboren.

NIET TE GENEZEN Janneke's zoon heeft deze aandoening ook. Zij wordt dagelijks geconfronteerd met de problemen die dat met zich meebrengt. ,,De aandoening is voor anderen niet altijd zichtbaar. Voor de meeste mensen is bewegen vanzelfsprekend, maar voor mensen met CP kost dat veel meer moeite. Zij hebben problemen met lopen, praten, slikken, coördineren van bewegingen, evenwicht, voelen en soms ook met hun intelligentie, psychische stoornissen of epilepsie. De problemen en de ernst daarvan zijn afhankelijk van waar de beschadiging zit die voor, tijdens of kort na de geboorte is ontstaan. De aandoening is niet te genezen, maar therapieën, medicijnen en hulpmiddelen kunnen wel helpen. Als mensen met CP ouder worden, hebben ze vaak meer problemen dan andere ouderen, door extra slijtage, vergroeiingen en ander spiergebruik. Mijn zoon had vanaf zijn geboorte allerlei problemen. Hij was bij verschillende artsen onder behandeling. Pas na een CT- en een MRI-scan stuurde de kinderneuroloog ons naar een revalidatiecentrum aan de Hoogstraat. Daar hoorden we 1,5 jaar geleden dat er sprake was van CP. In eerste instantie overdondert zo'n diagnose je en wordt je overspoeld met veel medische termen, vragen en emoties. Een behandelteam gaat direct kijken hoe je kind het beste ondersteund kan worden. We ontvingen via patiëntenorganisatie BOSK de starterskit voor ouders, na de diagnose waarin veel duidelijke informatie van ervaringsdeskundigen zat, maar ook hulpmiddelen om aan familie en op school uit te leggen wat er aan de hand is. Op de achterkant van die doos stond dat Steptember dit mogelijk maakte. Zo ontstond het idee mij daarvoor in te zetten. Door mee te doen aan Steptember ga je voor anderen meer bewegen, maar dat is ook voor jezelf gezond."

OMREKENEN Bij Steptember tellen niet alleen stappen mee, maar kun je ook dansen, fietsen, zwemmen en dergelijke omrekenen naar stappen. Iedereen die zich aanmeldt via steptember@bosk.nl of www.steptember.nl en 15 euro betaalt (kinderen 7,50 euro) ontvangt de Steptember-kit met een 3D-stappenteller. Je kunt als bedrijf of als vrienden een team van vier personen vormen en je laten sponsoren door je omgeving, maar alleen meedoen levert ook geld op.

Janneke: ,,Ik heb een speciale Facebook pagina gemaakt, 'Moeders stappen voor Steptember'. Daar kun je mijn team 'Mommy Miles' volgen en informatie vinden over CP. Ik hoop op veel volgers en donaties want alle beetjes helpen. Via de knop 'meer informatie' vindt je een link naar mijn sponsorpagina om online te doneren. Wie de pagina een like geeft ontvangt updates!"

www.facebook.com/mommymiles, www.steptember.nl, www.bosk.nl/cerebrale-parese